Hububat baklagil üretimi arasında sıkışan çiftçilerimize alternatif ürünlerin yetiştirilmesi konusunda çiftçilerimize rehberlik etmek amacıyla son yıllarda İç Anadolu’da üretimi yapılmaya başlanan kanolanın İlimizde üretimini denemek ve çiftçimize göstermek amacıyla engelli ve önder çiftçimiz Resul Karakavak ile birlikte 2019 üretim sezonunda Kanola üretim denemesi yapıldı.
Yapılan deneme çalışması ile ilgili olarak İl Müdürü Ziyaattin Özdemir şunları söyledi;
“Kanola, yağlık en önemli sanayi bitkilerinden birisidir. Tohumlarından çıkarılan yağ hem insan beslenmesinde hem de biyodizel üretiminde kullanılmasından dolayı sektör tarafından aranan bir üründür.
Kanola bitkisi kışlık ve yazlık olarak yetiştirilebilmektedir. Ancak kışlık olarak ekilirse ilkbahara kök sistemini oluşturup girdiği için verimliliği artmaktadır. Bu nedenle kışlık olarak ekimi tavsiye edilmektedir.
İlimizde daha önceleri ekimi yapılmıştı ancak o yıllarda kış aylarının sert soğuklarından zarar görmüştü. Bu denememizde, kışın sert soğuklarına dayanabilmesi için erken (Eylül ayında) ekim yapıp sulama yaparak erken çıkışını sağladık ve kışa rozet yaprakları ile giren kanola geçen kış -18 dereceleri bulan soğuklardan zarar görmedi. Engelsiz önder çiftçimiz Resul Karakavak ile birlikte zamanında gübreleme ve ilaçlamasını yaptık.
Şuan görünümü gayet güzeldir. Yaklaşık 20-30 gün sonra hasat etmeyi ve bu alternatif ürünü tarla günü ile çiftçilerimize duyurmayı düşünüyoruz. Tarla Sorgun-Yozgat yolu üzerinde İnceçayır köyü kavşağındadır. İsteyen çiftçilerimiz gidip görebilirler.
Kanolanın İlimizin uygun iklim şartlarında buğday ile ekim nöbetine girmesi sonucu ekim nöbeti zenginleşebileceği gibi ülkesel yağ açığının kapatılmasına da önemli katkısı olacaktır. Ülkemizde genelde trakya yöresinde yoğun olarak ekilmektedir. Ancak son yıllarda da İç Anadolu bölgesinde de ekimi yapılmaya başlanmıştır.
Kanola çeşitlerinden elde edilen bitkisel yağ besin değeri ve içeriği bakımından zeytinyağı ve yerfıstığı yağının kalitesine yakın olup, dünya kanola üretiminin önemli bir kısmı insan beslenmesinde kullanılmaktadır (Atakişi, 1991).
Kanola tohumlarında yağ çıkarıldıktan sonra geriye kalan küspe değerli bir hayvan yemidir. Küspesinde %38-40 protein bulunduğundan soya küspesi ile karıştırılıp hayvan yemi olarak kullanılabilmektedir. Kanola arıları cezbeden sarı çiçeklere bol miktarda sahip olduğundan arıcılar içinde değerli bir bitkidir. Bir hektardan kanolanın çiçek döneminde bal arıları 15 günde 100 kg bal ve yaklaşık 1 kg bal mumu yapabilir.”
Çiftçimiz Resul Karakavak ise;
“Alternatif ürünler konusunda İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bizlere rehberlik etmektedir. Tohumu temin ettiler ve birlikte ektik. Gübreleme ve ilaçlama aşamalarının hepsini birlikte yaptık. Sonuç çok güzel görünmektedir. İnşallah 1 ay sonar hasat edeceğiz. Bizlere yeni tarım teknikleri ve alternatif ürünler konularında rehberlik yaparak yardımcı olan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum” dedi.