Kuraklığa karşı buğdayda Su Tutucu Polymerle Merkez İlçemize bağlı iki köyde deneme ekimi yapıldı.
İklim değişikliği ve buna bağlı olarak kurak şartlarda verimi düşürmeden üretim yapmak amacıyla çalışmalarımıza devam edilmektedir. % 90 sulanamayan kıraç arazide üretim yapılan İlimizde son yıllarda yaşanan iklim değişikliği ve kuraklıktan dolayı tarım, olumsuz etkilenmekte bu durum üretim, kalite ve verimde önemli kayıplara neden olmaktadır.
Bu amaçla son yıllarda adı sıkça duyulmaya başlanan Su Tutucu Polymer'i İlimizde kıraç alanlarda tarımsal üretimde kullanmak amacıyla deneme ekimi yapıldı. Önceki yıllarda sebze yaptığımız deneme çalışmasında sulamada % 66 tasarruf sağladığı gözlemlenmişti.
Nedir Su Tutucu Polimer?
Super Absorbent Polymer(SAP); Kendi kütlesinin yüzlerce katı suyu sünger gibi emerek bünyesine hapsederek muhafaza eden bir maddedir. Kedisiyle birlikte suyu jel formuna dönüştürür. Bünyesinde tuttuğu suyu ortama azar azar bırakma özelliği sayesinde sulama imkânı sınırlı alanlarda, sıcak ve kurak iklimlerde bitkisel üretimde ideal bir üründür.
Sutut, bitkilerin kök bölgesine verildiği takdirde yağmur ve sulama sularını bünyesine alarak hacminin 200-300 katı suyu bitki kök bölgesinde muhafaza eder. Bitki köklerinde sürekli hazır bir su deposu görevi üstlenerek bitkinin ihtiyacı olan suyu bitkinin tüketimine sunar. Toprakta sızma ve buharlaşmanın neden olduğu su kaybını önler. Böylece bitkilerin su stresinden kurtulmasını, solma ve kuruma oranlarının aşağıya çekilmesini sağlar.
Su tutucu polimerlerin kullanımı ise yurtdışında oldukça yaygındır. Bu ürünün kuraklık ve iklim değişikliğini yaşadığımız bu günlerde kullanmamız bir zorunluluk olarak karşımıza çıkıyor. İlimizde yerli olarak %59 organik madde kullanılarak samandan üretilen bu ürün toprakta 3 yıl kalabilmekte ve mikroorganizmalar tarafından parçalanmaktadır.
Makineli tarımda mibzerin gübre haznesinde gübre ile kompoze olarak ekimden önce rahatlıkla uygulaması yapılabilmektedir.
Ülkemizin ve İlimizin temel ürünü buğdaydır. Kuraklık durumunda en çok etkilenen ve üretimin azalması ile en çok etkilendiğimiz buğdayda denendi. İlimizdeki buğday alanlarının %95'i susuz olarak yapılmaktadır. Bu konuda kuraklığın etkisini azaltacak bir önlem, üretime olumlu anlamda etkileyecektir.
Yapılan ekimlerin takip ve kontrolleri yapılacak ve sonuçlar çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktır.