Toprak İşlemesiz Tarımı İlimizde yaygınlaştırmak amacıyla Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte Saraykent İlçe Merkezimizdeki arazide uygulanan toprak işlemesiz buğday ekiminin hasadı yapıldı.
Hasada İl Müdürümüz Ziyaattin Özdemir, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İlker Topal ve Enstitü uzmanları, İl ve İlçe Müdürlüklerimiz teknik personelleri ve çiftçiler katıldı.
Hasat başlamadan çiftçilere uygulama hakkında bilgi veren İl Müdürümüz Ziyaattin Özdemir şunları söyledi;
“Bu çalışma Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde yürütülmekte olan Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü(FAO) tarafından desteklenen Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum için Tarımsal Uygulamalar Projesi kapsamında uygulanmıştır.
Bu kapsamda uygulanan demonstrasyonumuzun ekimi, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü uzmanları ve teknik personelimizle birlikte yapılmıştır. 2018 yılı güz aylarında önder çiftçimiz İlhami Erciyes’e ait çiftçilerimizin görebileceği yol kenarındaki 2 demonstrasyon tarlasında İl Müdürlüğümüze ait doğrudan ekim mibzeri kullanılarak hiçbir toprak işlemesi yapılmadan Enstitünün geliştirmiş olduğu KONYA-2002 buğday çeşidinin ekimi yapılmıştır.
Bu demonstrasyonlar ile Toprak işlemesiz tarımın faydalarının çiftçilerimize gösterilmesi sağlanacaktır. Böylelikle toprak işleme için harcanan işgücü akaryakıt ve amortisman masrafları düşürülerek ürün maliyetinin düşürülmesi ile çiftçi gelirlerinin artması sağlanacaktır. Ayrıca toprak işlemesi ile oluşan erozyon azalacak, toprakların su tutma kapasitesi artacak ve toprak işlemesi sonucu oluşan topraktaki buharlaşma kaybı en aza indirilecek ve anız yangınları önlenecektir.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak 2012 yılında çiftçi ve teknik personel bazında izleyici olarak başlanılan Toprak İşlemesiz Tarım çalışmalarını 2014 yılında ilk ekim yaparak uygulamaya geçirildi. İlimizde toprak işlemesiz tarımı ilimizde yaygınlaştırmak amacıyla yoğun çalışmalar yürütülmüştür. 2019 üretim sezonunda Merkez ilçe Boğazlıyan, Sarıkaya ve Şefaatli ve Saraykent olmak üzere 5 ilçemizde 7 yerde demonstrasyonla bu sistemi yaygınlaştırma çalışmaları sürdürülmektedir.
Yapılan bu çalışmalar neticesinde İlimizde 5.000 dekar alanda toprak işlemesi tarım yapılmaya başlandı. 2020 üretim sezonunda Saraykent ilçemizde bu sistemi daha da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Çiftçilerimize tavsiye ediyoruz. Bu konuda istekli çiftçilerimize İl Müdürlüğümüzün imkânları nispetinde her türlü yardıma hazırız.”
Daha sonra konuşma yapan Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı İlker Topal;
“Enstitü olarak Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum için Tarımsal Uygulamalar Projesi kapsamında birçok İl’de toprak işlemesi ekimler yaptık. Amacımız bu sistemi çiftçilerimize tanıtarak yaygınlaştırmaktır. Bu sistem çevreyi ve doğayı koruyan çiftçilerimiz daha az girdi ile ürün üretmesini sağlayan bir sistemdir.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzün bu konudaki çalışmalarını takdirle izliyoruz. Bu çalışmalarda her türlü desteği vermeye hazırız.”
Dedi.
Daha sonra hasata geçildi. İlçe genelinde bu sene iklim sebebiyle 200-250 Kg/Da verim alınırken Toprak İşlemesiz olarak yapılan bu demonstrasyondan 295 Kg/Da verim alındı.