Daha yüksek erişilebilirlik modunu aç
Daha yüksek erişilebilirlik modunu kapat
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI
YOZGAT İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ
Görme Engelli
×
  • Anasayfa
  • KURUMUMUZ
    MİSYONUMUZ-VİZYONUMUZ
    ORGANİZASYON ŞEMASI
    İL MÜDÜRÜ
    İL MÜDÜR YARDIMCILARI
    ŞUBE MÜDÜRLÜKLERİ
    İLÇE MÜDÜRLÜKLERİ
    HUKUK BİRİMİ
    SİVİL SAVUNMA VE SEFERBERLİK HİZMETLERİ
    DÖNER SERMAYE SAYMANLIĞI
  • YOZGAT TANITIM
    TARİHÇEMİZ
    COĞRAFİ
    İLÇELER
    YEMEKLER
    TURİZM
  • İLETİŞİM
Skip Navigation LinksYozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü > Duyuru

ET VE ET ÜRÜNLERİ SATAN KASAP VE ŞARKÜTERİ REYONLARI İÇİN HİJYEN ESASLARI

1.08.2018 / Gösterim Saysı : 517 / Arşiv

  İlimiz merkez ve ilçelerinde faaliyette bulunan Kasap ve Şarküteri işletmelerine son iki yıl içerisinde Müdürlüğümüz Gıda Kontrolörleri tarafından 117 (yüzonyedi) adet resmi kontrol yapılmış olup toplam 3 işletmeye idari yaptırım kararı uygulanmıştır. Ayrıca Bakanlığımızca hazırlanan risk esaslı denetim prosedürü gereği 5996 sayılı Kanun kapsamında resmi kontrollerimiz devam etmektedir.

Gıda Güvenilirliğinin Sağlanması

 Gıda güvenilirliğinin sağlanması için, gıdanın işyerine kabulünden satışına kadar tüm aşamalarında hijyen kurallarının uygulanması gerekmektedir. Bu aşamalardan herhangi birinde yapılacak bir veya birkaç hata, gıda güvenilirliğinin ve insan sağlığının tehlikeye düşürülmesine neden olacaktır. Bu nedenle gıda güvenilirliğinin sağlanmasında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

  • İşyeri temiz tutulmalıdır.
  • Kişisel hijyen kurallarına uyulmalıdır.
  • Gıdalar uygun sıcaklıkta ve koşullarda depolanmalı, hazırlanmalı, muhafaza edilmeli ve satışa sunulmalıdır.
  • Olası çapraz buluşmalar önlenmelidir.
  • İşyerindeki gıda ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeler, gıda mevzuatı şartlarına uygun olmalıdır.

Sıcaklık Kontrolü

  • Sıcaklık kontrolü, ürünün müşterilere sunulmasına kadar geçen süreçte, muhafazaları sırasında uyulması gereken sıcaklık koşullarını temsil eder. Bu sıcaklık dereceleri yürürlükte olan mevzuata uyumlu olmalıdır. Sıcaklık kontrolünün sağlanmaması, mikroorganizmaların gelişmesine, bu da gıda maddesinin bozulmasına, gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenme risklerinin artmasına neden olacaktır.

Çapraz Bulaşmanın Önlenmesi: 

Çapraz bulaşma, gıda kaynaklı zehirlenmeye neden olan en önemli etkenlerden birisidir. Çapraz bulaşmayı önlemek için:

  • Aynı anda sakatat ve kırmızı et hazırlanması gereken durumlarda, sakatattan ete geçiş aşamasında eller yıkanmalı ya da eldiven değiştirilmeli, ayrıca bu etlerin hazırlanması için ayrı bıçak ve tezgah kullanılmalıdır.
  • Etin sergilenmesi aşamasında sebzelerle temas etmesi engellenmelidir.

Et ve Et Ürünlerinin Temini :

Et ve et ürünleri konusunda güvenilir hammadde tedarikçisi ile çalışmanız güvenilir gıda hazırlamanıza ve satışa sunmanıza yardımcı olur.

Bu amaçla:

  • Gövde etler, üzerinde damga taşımalıdır.
  • Gövde etler, Tarım ve Orman Bakanlığından ruhsatlı kesimhane/mezbahalarda kesilmiş sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş olmalıdır.
  • Et ve et ürünleri sıcaklık koşullarına uygun olarak soğutmalı araçlar ile taşınmalıdır.
  • Paketli satın alınan gıda maddelerinde etiket bilgilerine (üretim ve son tüketim tarihi, kayıt/onay numarası, muhafaza koşulları, üreticinin adı ve adresi, parti/seri numarası vb.) ve paketin hasarsız olması ile gıda maddesinin bozulmamış olmasına dikkat edilmelidir.

İzlenebilirliğin sağlanması için satın alınan ve satışa sunulan gıda maddelerine ait fatura veya irsaliye belgelerinin varsa veteriner sağlık raporunun birer suretinin işyerinde bulundurulması gerekmektedir


İLETİŞİM

    Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü
  • Adres : Aşağınohutlu Mah. Mevlana Cad. No : 5

  • Telefon : 354 212 27 41

  • Faks : 354 212 11 64

  • E-Posta : yozgat@tarim.gov.tr

  • KEP : tarimveormanbakanligi@hs01.kep.tr

satis@tarimorman.gov.tr

sales@tarimorman.gov.tr

abuse@tarimorman.gov.tr

webmaster@tarim.gov.tr

abuse@tarim.gov.tr

hr@tarim.gov.tr

info@tarim.gov.tr

ik@tarim.gov.tr

contact@tarim.gov.tr

Android
IOS

HIZLI MENÜ

  • Kullanıcı Girişi
  • Biyogüvenlik
  • e-Kütüphane
  • e-İmza Servisi
  • Intranet
  • Hizmet İçi Eğitim
  • Bakanlık e-Posta
  • Arabuluculuk
  • KVKK
  • Bilgi Güvenliği İhlal Bildirimi

ACİL NUMARALAR

  • 180 / Tarım İletişim Merkezi
  • 174 / Gıda Hattı
  • 112 / Orman Yangın
©2025 Tüm hakları saklıdır. TÜRKİYE CUMHURİYETİ TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI