Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütülen Buğday Arpa çeşitlerinin tanıtıldığı Tarla Günü Sorgun İlçemize bağlı Karabalı köyü demonstrasyon alanında yapıldı.
Tarla gününe İl Müdürmüz Tanju Özkaya, Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, Sorgun İlçesi sivil toplum kuruluşları temsilcileri, İlçe Tarım Müdürlerimiz teknik personeller ve çiftçiler katıldı.
Tarla günüde konuşan Enstitü Müdürü Fatih Özdemir şunları söyledi;
“Enstitümüz Bakanlığımız bünyesinde faaliyet gösteren 69 enstitüden biridir. Birçok konuda çeşitle tarımsal araştırma faaliyetleri yürütmektedir. Bunlardan en önemlisi buğday ve arpa da yapılmaktadır. Özellikle buğdayda kuraklığa dayanıklı çeşitler üzerinde çalışmalar yapılmaktadır.
Burada Yozgat İl Müdürlüğü ile ekimini yaptığımız çeşitlerden çok güzel sonuçlar alınmaktadır. özellikle Taner ve Selçuklu çeşitleri kurak şartlarda iyi verim özellikleri ile öne çıkmaktadır."
İl Müdürü Tanju Özkaya ise şunları söyledi;
“Bu yaptığımız çalışmada, Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar genel Müdürlüğüne bağlı olarak faaliyet gösteren Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürlüğü tarafından tescil ettirilen yerli ve milli çeşitlerin çiftçi şartlarında demonstrasyon çalışmaları yapılmıştır. Amacımız Bakanlığımız araştırma kuruluşlarınca geliştirilen daha iyi verim ve kalite özelliklerine sahip yerli ve milli tohumlarımızı çiftçilerimize göstererek tanıtmak, kullanımını artırmak ve İlimizde üretim ve verimi artırmaktır.
Enstitümüz tarafından geliştirilmiş olan ve Enstitü tarafından temin edilen 8 çeşit buğday ve 2 çeşit arpa ekildi. Buğdaylar, Sorgun Aydıncık asfaltı üzerindeki iki tarlaya ekildi. Arpalar ise Karabalı köy asfaltı üzerinde bir tarlaya ekildi.
Ekilen Buğday Çeşitleri şunlardır;
Ekmeklik TANER, AVŞAR, SELÇUKLU, YAVUZ, TUĞRA ve BUHARA çeşitleri,
Makarnalık TÜRKÖZ ve SIRÇALI çeşitleri.
Ekilen Arpa Çeşitleri şunlardır;
İki sıralı Yemlik AYRANCI ve KEYKUBAT çeşitleri.
Önümüzdeki günlerde bu çeşitlerin hasatları çiftçilerimizle birlikte yapılacak ve sonuçlar duyurulacaktır. Bu çeşitleri Ülkemize ve çiftçilerimize kazandırdıkları için bu Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürümüze ve teknik personeline teşekkür ediyorum. Ayrıca bu çalışmamız için bize tarlalarını ayıran emeğini esirgemeyen Karabalı köyümüz önder çiftçilerinden Özcan ARSLAN'a da teşekkür ediyorum.
Son yıllarda yaşadığımız gelişmeler bize gösterdi ki artık bir kilo ürün dahi bizim çok kıymetlidir. İlimizde 2.884.000 dekar buğday ekilişimiz vardır. Yaptığımız bu çalışmalarla verimi 1 kilogram artırsak 2.884 ton fazla ürün eder. Bu yılın alım fiyatı ile 24 milyon daha fazla kazanç demektir.
Bu doğrultuda İl Genelinde çiftçilerimizle birlikte bu yıl 50'dan fazla deneme ve demonstrasyon çalışması uygulanmaktadır. Bu demonstrasyonlarda farklı ürünleri denediğimiz gibi İlimizde ekilen ürünlerden çiftçimizin daha fazla ürün alması yerli tohumlarımızın yaygınlaşması amacıyla çalışmalarda yapılmaktadır."
Daha sonra demonstrasyon alanı katılımcılar ve çiftçiler tarafından gezilerek çeşitler ve özellikleri enstitü uzmanlarından Ramazan Keleş tarafından tanıtıldı.