T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YERLİ VE MİLLİ BUĞDAY-ARPA ÇEŞİTLERİ TARLA GÜNÜ YAPILDI

Yayın Tarihi : 7.07.2021

   Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğüne bağlı Araştırma Enstitülerinden temin edilen tohumluklarla yapılan demonstrasyonlar ve Yerli ve Milli buğday arpa çeşitleri çiftçilerimize ve kamuoyuna yapılan tarla günü ile tanıtıldı.

   Tarla gününe İl Müdürümüz Tanju Özkaya, Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü'nden Bayram ÖZDEMİR ve İsmail SAYIM, Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden Savaş BELEN, İlçe Müdürlerimiz, teknik personelimiz, çiftçilerimiz basın mensupları katıldı.

   Çalışma Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü ve Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü ile yapıldı. Demonstrasyon çalışması yapılan alan, toplamda 55 dekarlık 2 tarladır.

Tarla günü yapılan birinci tarladaki 4 dekarlık alan Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından 19 çeşit buğday 14 çeşit arpa çeşidi Enstitü tarafından deneme ve gösterim parseli şeklinde ekildi. Geriye kalan 31 dekarlık alan ise çiftçimizle birlikte İl Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından çiftçi şartlarında demonstrasyon amaçlı olarak ekildi. Tarlanın doğu tarafından başlayarak Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne ait Saban-Yüksel ve Köprü ekmeklik buğday çeşitleri 5'er Dekarlık olarak ekildi. Tarlanın devamına ise Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünün parsellerde de ekilmiş olan Demirhan, Çavuş ve Aytenabla ekmeklik buğday çeşitleri 5 'er dekarlık olarak ekildi. Tarlanın kalan 1 dekarlık kısmına ATBMAE'nün geliştirdiği kavuzsuz arpa çeşidi olan Yalın ekildi.

   Tarla günü yapılan tarlanın 300 metre doğu tarafında ise yine Bakanlığımıza bağlı Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği Reis, Müfitbey, Nacibey ve Es26 çeşitleri 5'er dekarlık alanlara ekilmiştir. Özlüce-Kaşkışla asfaltı kenarında da yine Ankara Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsünün geliştirdiği 6 çeşit arpanın çiftçi şartlarında demonstrasyon ekimini yapılmıştır.

   İl Müdürümüz Tanju Özkaya yaptığı konuşmada şunları söyledi;

  "Bakanlığımız bağlı birçok araştırma kuruluşu mevcut olup her yıl birçok üründe yeni çeşitler geliştirilerek her yıl tescil edilmektedir. Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından 2020 üretim sezonunda 'Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın' sloganıyla yerli tohumlarımızın yaygınlaştırılması çalışması başlatmıştır. Bu çalışmanın Bakanlığımız araştırma kuruluşları ve özel sektörce geliştirilmiş daha iyi verim ve kalite özelliklerine sahip yerli ve milli tohumlarımızı çiftçilerimize göstererek tanıtmak, kullanımını artırmak ve İlimizde yerli tohumlarımızla üretim ve verimi artırmaktır.

    Ayrıca bu yıl yaşanan kuraklıkla ilgili olarak ta bu çeşitlerin kuralığa dayanıklılığı test edilmiş oldu.

    İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak sürekli çiftçimizle beraberiz. Amacımız çiftçimizin daha az masrafla daha fazla ürün alması ve üretimin artmasıdır. Bu amaçla İl Genelinde çiftçilerimizle birlikte bu yıl 30'dan fazla deneme demonstrasyonlar yürütmekteyiz.

   Bütün bu demonstrasyonlarımızın gelişimleri üretim sezonu boyunca teknik personelimizce takip edilerek kayıt altına alınmıştır. Önümüzdeki günlerde bu demonstrasyonların hasatları enstitü yetkilileri ve çiftçilerimizle birlikte yapılacak ve sonuçlar duyurulacaktır.

              Çiftçilerimize yerli ve milli tohumlarımızı ekmelerini ve yerli tohumlarla üretin yapmalarını tavsiye ediyoruz. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak biz her zaman çiftçilerimizin yanındayız. Her türlü teknik ve idari yardım vermeye hazırız."