T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TOPRAK İŞLEMESİZ NOHUT EKİMİ

Yayın Tarihi : 12.05.2021

   Sorgun İlçemize bağlı Doğankent beldemizde doğrudan ekimle nohut demonstrasyon ekimi yapıldı.

  Doğrudan nohut ekimi; önder çiftçimiz Veli Çelik'e ait araziye, İl Müdürlüğümüz teknik personeli kontrolünde çiftçilerimizin katılımı ile yapıldı. Ekim esnasında teknik personelimizce çiftçilerimize toprak işlemesiz tarım, doğrudan ekim tekniği ve faydaları hakkında bilgi verildi.

   Ekimde İl Müdürlüğümüzce daha önceki yıllarda deneme ekimi yapılarak yüksek verim alınan yerli Göksu çeşidi nohut kullanıldı.

   Yapılan demonstrasyon ekimiyle ilgili olarak İl Müdürümüz Tanju ÖZKAYA şunları söyledi;

   "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Toprak İşlemesiz Tarım Sistemini İlimizde yaygınlaştırmak için yoğun bir demonstrasyon ve eğitim çalışmaları yürütülmektedir. Toprak İşlemesiz tarım demonstrasyonlarını birçok ilçe ve köylerimizde uyguladık.

  Bu yılda Sorgun ilçemize bağlı Doğankent beldemizden önder çiftçimiz Veli Çelik, bu sistemi denemek ve köydeki diğer çiftçilerimize uygulayarak göstermek istediğini söyledi. Biz de İl Müdürlüğü olarak çiftçimize doğrudan ekim mibzeri ve teknik personelimizle destek verdik. İl Müdürlüğümüze ait doğrudan ekim mibzeri ile teknik personelimiz kontrolünde ekimi yapıldı.

   Toprak İşlemesiz Tarım, Yozgat gibi karasal iklim gösteren illerimizde özellikle kuru alanlarda uygulanabilecek olan bir sistemdir. Yapılan uygulamalarda bu sistemde herhangi bir verim kaybı olmadığını hatta bazı alanlarda verim artışı olduğunu gözlemledik. Bu sistemde dekardan 5 Litre yakıt tasarrufu sağlanmakta ayrıca toprak işleme aletlerine yapılan masraflar, işgücü ve amortisman maliyetleri de en aza inmektedir. Bütün bunlar dikkate alındığında bu sistemde çiftçinin dekardan tasarrufu, 60 TL civarındadır. Bu miktar çiftçimize kazanç olarak dönmektedir.

   Ayrıca bu sistemde anızları toprak üstünde bıraktığımızdan dolayı toprağın organik madde seviyesi artmakta, toprak erozyonu azalmakta ve en önemlisi de anız yangınlarının önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

   Bu sistemde dikkat edilecek hususlar tarlaya her yıl farklı üretim çeşidinden ürün ekilmesi ve konu uzmanlarından teknik bilgi ve yardım alınmasıdır. İl Müdürlüğü olarak biz bu konuda her zaman çiftçimize teknik destek be bilgi vermeye hazırız."