T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

TOPRAK İŞLEMESİZ BUĞDAY

Yayın Tarihi : 23.04.2021

   Yozgat Merkez Kuyumcu Köyünde uygulanan Toprak İşlemesiz ekilen buğday demonstrasyonumuz, toprak işlemeli olarak ekilen buğdaylardan daha iyi durumdadır.

   İl Müdürümüz Tanju Özkaya İl Müdürlüğümüzce uygulanan toprak işlemesiz demonstrasyonu ile ilgili şunları söyledi;

   "Toprak İşlemesiz tarım, toprağı herhangi bir işleme aleti ile sürmeden tarım yapılması sistemidir. Bu sistemle aynı verim alınırken çiftçiye işgücü, zaman ve en önemlisi yakıt tasarrufu sağlanmaktadır. Toprak yüzeyinde kalan bitki artıklarına bağlı olarak erozyon % 30 azalmakta, topraktaki organik madde yükselmekte böylece çevre ve toprağı korunmaktadır.

   Bu demonstrasyon, önder çiftçimiz Haydar Demircan'la uygulanmaktadır. Bu demonstrasyondaki amacımız yol kenarında uygulanan bu arazide çiftçilerimize Toprak İşlemesiz Tarımı çiftçilerimize göstermektir.

   Çiftçimiz toplamda 700 dekar arazi ekip biçiyor. Çiftçimiz toprak işlemesiz tarımı, ilk defa 2017 üretim sezonunda 40 dekar arazisinde denedi. Bu ekimde, toprak işlemeli ekilen tarlalardan daha fazla ürün alınca sonraki yıl toprak işlemesiz ekimi 150 dekara çıkardı. Daha sonraki yıl 350 dekar arazisini toprak işlemesiz olarak ekti. Çiftçimiz şu an 150 dekarlık taşlık olan arazisi dışındaki tüm arazisini toprak işlemesiz olarak ekip biçmektedir.

   Köyde toprak işlemeli olarak ekilen diğer tarlalarla aynı verimi almakta olup bazı arazilerde daha fazla verim almaktadır. Bu şekilde daha az masrafla üretim yapmaktadır. Ayrıca çocuklarının emaneti olan toprağını ve çevreyi korumaktadır.

   Tüm çiftçilerimize toprak işlemesiz tarımı tavsiye ediyoruz. Görmek isteyen çiftçilerimize bu arazileri gezdirebiliriz. Çiftçimizle görüşmesini sağlayabiliriz."

   Çiftçimiz İl Müdürlüğümüze verdiği beyanda;

    "2017 yılından bugüne kadar toprak işlemesiz ekim sistemini artırarak 150 dekarlık taşlık olan arazim dışındaki tüm arazime uygulamaya başladım. 4 yıldır traktörümün çalışma saati 3 bin saatler civarında 4 bin saati geçmedi. Yani ektiğim bu kadar araziye rağmen 2017 yılından bugüne kadar traktörümün çalışma saati 1.000 saati geçmedi. Bunun sebebi ise tarımda en çok zaman ve işgücü harcamaya sebep olan toprak işlemesini yapmamamızdır. Bu bize işgücü, yakıt, zaman ve traktör amortismanı(eskimesi) yönüyle çok önemli katkılar sağlıyor. Üstelik toprak işlenerek ekilen köydeki diğer arazilerle aynı verimi alıyorum. Tüm çiftçilere tavsiye ediyorum. Bu konuda bize yardım ve desteklerini esirgemeyen Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne teşekkür ediyorum." Dedi.