T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yerel (Atalık) Buğday Çalışmalarımız

Yayın Tarihi : 25.2.2021

  Yerel(Atalık) buğdaylarımızın çiftçi eliyle muhafazası için yapılan demonstrasyon ekimlerinde çıkışlar oldu.

  Yerel(Atalık) buğday üretiminin devamı ve yaygınlaştırılması demonstrasyonları ile ilgili olarak İl Müdürümüz Tanju Özkaya şunları söyledi;

  "İlimizde 3 yıldır yerel(atalık) buğdaylarımızın çiftçi  eliyle muhafazası ve çiftçilerimize yaygınlaştırma çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda önceki yıllarda uygulanan Yerel Buğday Projesi kapsamında temin edilen ve çoğaltılan yerel buğday tohumlukları, bu üretim sezonunda geçtiğimiz Ekim-Kasım aylarında Merkez, Boğazlıyan, Kadışehri ve Sarıkaya İlçelerimize bağlı 9 köyümüzde ekildi.

  Bu çalışma önceki yıllarda yapılan Yerel Buğday projesinin devamı amacıyla Konya Bahri Dağdaş Tarımsal Araştırma Enstitüsünce 8 İlde yürütülen ve KOP tarafından desteklenen Yerel Buğday Çeşitlerinin Yerinde Korunması ve Pazarlanması Projesi kapsamında yapıldı.

  Ekimler, önceki yıllarda Yerel Buğday Projesi kapsamında küçük alanlarda ekilerek çoğaltılan tohumlar ve çiftçimizin kendi elindeki yerel(atalık)  tohumlarla yapıldı. Yapılan uygulamalarda, İl Müdürlüğümüz tek personellerinin nezaretinde Sarıbursa – Sarıbuğday – Akbuğday – Çalıbasan – Sertbuğday yerel buğday çeşitleri ekildi.

  Şu an buğdaylardaki çimlenme durumu iyidir. Yapılan ekimler çiftçilerimiz  ve teknik personelimiz tarafından takip edilmektedir.

   Çiftçilerimiz yeni tohumların yanında bu tohumlukları da ekmelerini ve bu ata mirasımız olan tohumlukların halk elinde muhafaza etmelerini istiyoruz." Dedi