T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Nohutta Mikrobiyal Gübre Başarısı

Yayın Tarihi : 30.06.2020

   Nohutta mikrobiyal gübre kullanılarak yapılan ekimlerde başarı sağlandı.

   Yapılan çalışma ve mikrobiyal gübre ile ilgili bilgi veren İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;

   "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak gelişen yeni teknoloji ve üretim metotlarını anında çiftçilerimizle buluşturmaya çalışıyoruz. İlimizde nohut ekim zamanı olan mart-nisan ayında Bakanlığımız Toprak Gübre Su Kaynakları Araştırma Enstitüsünden temin edilen Rhizobium bakterili mikrobiyal gübreler çiftçilerimize dağıtılarak ekimleri yaptırılmıştı.

   Baklagillerde kullanılan bu mikrobiyal gübre; verimi ve kaliteyi artıran çevreyle dost, doğal kaynaklara ve çevreye zarar vermeyen Rhizobium bakterisi ihtiva eden gübre türüdür. Bu bakteriler; baklagillerinde köklerinde yaşıyor. Bitkinin köklerine havanın serbest azotunun topluyor ve dane bağlama döneminde herhangi bir gübreye ihtiyaç bırakmadan bunu kullanarak verim artışı sağlıyor. Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalarda kimyasal gübre kullanımından daha fazla verim artışı sağladığı gözlenmiştir.

    Teknik personellerimiz ekilen bu alanlardaki durumu gözlemlemek amacıyla kontroller yaparak ürünlerin gelişimi ve nodozite oluşumları incelemişlerdir. Yapılan tespitlerde; mikrobiyal gübre kullanılan parsellerdeki nohutların gelişiminin diğer parsellerden daha iyi olduğu gözlenmiştir. Bu tarlalarda havanın azotunu köklerde toplayarak bitkinin gelişim ve verime artıran nodozitelerin daha yoğun olduğu tespit edilmiştir.

   Bu bakteri kültürü, Bakanlığımıza bağlı Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafında üretilmektedir. İsteyen çiftçilerimiz Enstitüden bu gübreyi temin edebilirler. Çiftçilerimize bu gübreyi kullanmalarını tavsiye ediyoruz.."