T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Üretime ve Toprak İşlemesiz Tarıma Devam – Toprak İşlemesiz Nohut Ekimi Yapıldı

Yayın Tarihi : 13.04.2020

   Üretimde devamlılığın sağlanması, çiftçimizin daha az masraflar daha fazla gelir elde etmesi amacıyla Saraykent İlçemizde Toprak İşlemesiz Tarımda Nohut demonstrasyonu ekimi yapıldı.

   Yapılan demonstrasyon ekimiyle ilgili olarak İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;

   "İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak Toprak İşlemesiz Tarım Sistemlerini İlimizde yaygınlaştırılması amacıyla 2015 yılından bu yana demonstrasyon, eğitim ve tanıtım çalışmaları yürütülmektedir.

   Bilindiği üzere Toprak İşlemesiz Tarım; toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Toprak İşlemesiz Tarım, Yozgat gibi karasal iklim gösteren illerimizde özellikle kuru alanlarda uygulanabilecek olan bir sistemdir. Yapılan uygulamalarda bu sistemde herhangi bir verim kaybı olmadığını hatta bazı alanlarda verim artışı olduğunu gözlemledik. İlimizde 5,5 Milyon dekar alanda kuru tarım yapılmaktadır. Bu sistemde dekardan 5 Litre yakıt tasarrufu sağlanmakta ayrıca toprak işleme aletlerine yapılan masraflar, işgücü ve amortisman maliyetleri de en aza inmektedir. Bütün bunlar dikkate alındığında bu sistemde çiftçinin dekardan tasarrufu, 50 TL civarındadır. Bu miktar çiftçimize kazanç olarak dönmektedir.

   Ayrıca bu sistemde anızları toprak üstünde bıraktığımızdan dolayı toprağın organik madde seviyesi artmakta, toprak erozyonu azalmakta ve en önemlisi de anız yangınlarının önüne geçilmesi sağlanmaktadır.

   Bu sistemde dikkat edilecek hususlar tarlaya her yıl farklı üretim çeşidinden ürün ekilmesi ve konu uzmanlarından teknik bilgi ve yardım alınmasıdır. İl Müdürlüğü olarak biz bu konuda her zaman çiftçimize teknik destek be bilgi vermeye hazırız.

   Geçen yıl Saraykent İlçemizde 10 dekar alanda çiftçilerimize göstermek için demonstrasyon uygulamıştık. Uygulamanın başarılı olması neticesinde bu yıl bu ilçemizde 250 dekar alan çiftçilerimiz bu sistemle ekim yapmaya başladılar. Ayrıca bazı çiftçilerimiz, toprak işlemesiz tarımı nohutta da uygulamak istediler. Bizde makine ve teknik personelimiz vasıtasıyla yardımcı olduk. Geçen yıl Bakanlığımıza bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve İl Müdürlüğümüz gözetiminde toprak işlemesiz olarak buğday ekilmiş ve toprak işlemesi yapılmamış olan 20 dekar araziye nohut ekimi yaptık. Geçtiğimiz günlerde üretimde devamlılık adına toprak işlemesiz olarak nohut ekimini gerçekleştirdik.

   2020 yılında Toprak İşlemesiz Ekimi yaygınlaştırmak ve çiftçimize tanıtmak amacıyla İlimizin 9 farklı yerinde demonstrasyon çalışması yapılmaktadır."Dedi.

   Bu demonstrasyonlar İl Müdürlüğümüz teknik personeli tarafından düzenli olarak kontrolleri yapılacak olup gerekli ilaçlama ve bakım çalışmaları yapılacak sonuçlar çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktır.