T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KÜÇÜKBAŞ HAYVANLAR SERTİFİKALI ÇOBANLARA EMANET

Yayın Tarihi : 9.01.2020

                  İlimizde küçükbaş hayvan varlığını artırmak, teknolojik gelişmelere paralel olarak yeni üretim metotlarının uygulanmasını sağlamak, sürü yönetimi elemanlığını cazibeli bir meslek haline getirmek ve bu sayede kırsal alanda vasıflı ve kayıtlı yeni bir istihdam ortamı oluşturmak amacı ile ilimiz genelinde Sürü Yönetim Elemanı (Çoban) kursları başlatılmıştır.

                  Bu eğitimlerde; Sürü yönetimi elemanlarının teknik ve uygulama kapasitelerini geliştirmek, Meraların bilinçli kullanılması ve korunmasına doğrudan katkı sağlamak, Küçükbaş hayvanlardan elde edilen verimi artırmak ve ülke ekonomisine sağladığı katkıyı arzu edilen düzeylere ulaştırmak, Bakım ve besleme standartlarını yükselterek küçükbaş hayvan refahını sağlamak amaçlanmaktadır.

                  İlimiz genelinde Merkez, Çayıralan, Çandır, Kadışehri, Sarıkaya, Sorgun ve Yerköy ilçelerimizde Halk Eğitim Müdürlükleri ile koordineli bir şekilde düzenlenen Sürü Yönetim Elemanı kurslarımıza başvuran 554 kişiden kursa devam eden ve  başarı ile tamamlayan 448 adet sürü yöneticisine (çoban)  sertifika tanzim edilmiştir.

                  İlimiz merkezde Halk Eğitim Müdürlüğü konferans salonunda devam etmekte olan 120 saatlik Sürü Yönetim Elmanı (Çoban) kursu İl Müdürlüğümüz Veteriner Hekimleri tarafından verilmekte olup kurs süresince kursiyerlere İş güvenliği, bakım-besleme, damızlık seçimi, hayvan barınakları, hayvan hastalıkları ve korunma yöntemleri, beslenme hastalıkları, koruyucu aşılamalar konularında eğitim ve bilgilendirme yapılmaktadır.

                  Bakanlığımız tarafından küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi, küçükbaş hayvancılık işletmelerinin çoban temini hususunda yaşadığı sıkıntıları minimuma indirmek, sürü yönetimi adı altında çobanlık mesleğini daha cazip hale getirmek amacı ile Sertifikalı Sürü Yönetim Elemanı istihdam eden işletme sahiplerine her yıl 5.000,00 TL destekleme ödemesi yapmaktadır.

                  Sertifikalı çoban istihdam eden işletme sahiplerinin desteklemelerden yararlanabilmesi için en az 100 baş anaç koyun-keçi varlığına sahip olmaları, istihdam edilen çoban adına ait olduğu yıl içerisinde en az 5 ay Sosyal Güvenlik Kurumuna prim yatırması gerekmektedir.

                  2015-2018 yılları arasında en az 5 ay süre ile SGK primleri yatırılmış, Sertifikalı çoban istihdam etmiş işletme sahiplerine toplamda 1.385.000,00 TL destekleme ödemesi yapılmıştır.