T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Atalık(Yerel) Buğdaylarımızın Ekimi Yapıldı

Yayın Tarihi : 25.12.2019

   Merkez, Sorgun ve Boğazlıyan İlçelerimizde Ülkemizin ve İlimizin kadim değeri olan Atalık Buğdaylarımızın ekimleri yapıldı.

   Geçen yıl Yerel Buğday Projesi kapsamında küçük alanlarda ekilerek çoğaltılan ve çiftçilerimize duyurulan atalık tohumluklarımız, bu üretim sezonunda daha büyük alanlara ekildi. Ekimler İl Müdürlüğümüz tek personellerinin nezaretinde gerçekleştirildi.

   Yapılan ekimlerle ilgili olarak İl Müdürümüz Ziyaattin Özdemir ;

   "Ülkemiz, en temel besin kaynağı olan buğdayın anavatanı ve gen merkezi durumundadır. Ekimlerini yaptığımız çeşitler, yüzyıllardır İlimizde ve ülkemizde yetiştirilen atalarımızdan bize intikal eden buğday çeşitlerimizdir. Bizim ata mirası tohumlarımız ve eski tatlarımızdır.

   1970'li yıllardan sonra çiftçilerimizce daha fazla verim veren modern buğday çeşitleri kullanmaya başlanması ile birlikte geleneksel buğday türlerinin ekim ve üretimi düşüşe geçmiştir. Amacımız bu atalık buğday çeşitlerini çiftçilerimiz arasında tekrar yaygınlaştırarak gen muhafazasını sağlamak ve ata mirasımız olan bu değerlerimizin halk eliyle devamını sağlamaktır.

   Bilindiği üzere geçen üretim sezonunda Yerel Buğday Projesi kapsamında çiftçilerden toplanarak saflaştırılan yerel buğday tohumlukları küçük alanlara ekilmiş ve çoğaltılmıştı. Yapılan bu çalışmayı yaptığımız bir tarla günü ile çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurmuştuk.

   Geçen üretim sezonunda küçük alanlara ekilerek çoğaltılan bu tohumluklarımız bu sene aynı çiftçilerimizle birlikte daha büyük alanlara ekildi. Bu ekimlerde, Sarıbursa – Sarıbuğday – Akbuğday – Çalıbasan – Sertbuğday – Üveyik – Karakılçık  çeşitleri ekildi.

   Geçen sene yaptığımız ekimlerde kullanılan tohumluklar 2 kg idi bu tohumluklardan çoğaltılan tohumluklar bu sene 1-2 dekarlık alanlara ekildi. İklim ve çevre şartları inşallah iyi giderse bu üretim sezonunda daha büyük alanlara ekilebilecek miktarlarda yerel tohumları çoğaltmış olacağız.

   Çiftçilerimiz yeni tohumların yanında bu tohumlukları da ekmelerini ve bu ata mirasımız olan tohumlukların halk elinde muhafaza etmelerini istiyoruz." Dedi

   Ekimi yapılan parsellerin takipleri yapılarak gübreleme ve ilaçlama gibi bakımları yaptırılacaktır. Hasat döneminde ise her parseldeki buğdaylar ayrı ayrı hasat edilerek üretilen tohumların analizleri yaptırılarak kalite ve verim miktarları değerlendirilecek, çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktır.