T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YERLİ PATATES ÇEŞİDİ HASADI YAPILDI

Yayın Tarihi : 15.10.2019

  Merkez Kuşçu köyünde ilk defa dene ekimi yapılan terli tohumlarla patates demonstrasyonunun hasatları yapıldı. Hasada Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, İl Müdürümüz Ziyaattin Özdemir, il ve ilçe müdürlükleri teknik personelleri, basın mensupları ve çiftçilerimiz katıldı.

  Yapılan demonstrasyonla ilgili olarak çiftçilere ve basın mensuplarına bilgi veren İl Müdürümüz Ziyaattin Özdemir;

  "İl Müdürlüğü olarak İlimizde yerli tohumlarla üretim yapılması için yoğun çalışmalar yürütmekteyiz. Bu amaçla Bakanlığımız Araştırma Enstitülerince geliştirilen çeşitler çiftçilerimizle birlikte demonstratif amaçlı olarak ekilmekte, hasat ve üretim aşamasında yapılan tarla ve tanıtım günleri ile çiftçilerimize tanıtılmaya ve yaygınlaştırılmaya çalışılmaktadır.

  Bakanlığımıza bağlı Niğde Patates Araştırma Enstitümüzün son yıllarda yaptığı başarılı çalışmalarla yerli patates çeşitleri üretmiş olduğunu öğrendik. Enstitümüzün bu güzel çalışmalarına Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak kayıtsız kalmadık. İlimizde bu çeşitlerin ekimini yaparak çiftçilerimize ve kamuoyuna tanıtmak istedik. Enstitü ile irtibata geçtik ve bu yerli tohumlardan istedik. Ellerinde bulunan az miktarda tohumluktan 6 çeşit verdiler. Bizde bu çeşitleri ekim zamanında basın mensuplarının da katılımı ile Kuşçu köyümüzde muhtarımız Yaşar Darı'nın şu an bulunduğumuz arazisine deneme ekimlerini yaptık.

  Bakım ilaçlama ve gübrelemesi İl Müdürlüğümüz kontrolünde yapıldı. Bu aşamalarda Enstitümüzden teknik destekte aldık. Şu an bu yerli patates çeşitlerimizin hasatlarını gerçekleştiriyoruz. Burada dikilen çeşitler sırasıyla; Nahita – Çağlı – Leventbey – Nam – Ünlenen – Onaran çeşitleridir.

  Burada ürettiğimiz patatesleri gelecek yıl tekrar ekerek bu tohumların çoğalmasını sağlayacağız.

  Bu şekilde yerli tohumlarımızın üretilmesi bizleri mutlu ediyor ve göğsümüzü kabartıyor. Bu meyanda, Niğde Patates Araştırma Enstitümüzün değerli Müdürü Uğur Pırlak beye ve değerli personeline teşekkür ediyor ve şükranlarımı sunuyorum." Dedi.

  Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak;

  "Enstitümüz, 1996 yılından beri Patates Araştırma Enstitüsü olarak faaliyet göstermektedir. Ülkemizde ve İlimizde yıllardır patates üretiminde yabancı çeşitler kullanılmakta idi. Yaptığımız yoğun çalışmalar neticesinde ilk defa 2015 yılında 2 çeşit (Fatih Onaran) tescil edilmiştir. Devan eden yıllarda bugüne kadar yerli patates çeşitlerinin sayısını bugün 10 'a çıkardık. Bu çeşitlerin isimleri, Fatih – Onaran – Nahita – Ünlenen – Nam – Çağlı – Leventbey – Muratbey – Niğde Sarısı ve Saruhan'dır. Bu yerli çeşitlerimiz çiftçilerimiz tarafından verim ve kalite yönüyle benimsenmiş ve ekilmeye başlanmıştır.

  Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkileri bu çeşitleri Yozgat çiftçilerine tanıtmak için tohum istediler. Bizde bütün imkânlarımızı zorlayarak 6 çeşit verdik.

  Bu çeşitler yemeklik patates çeşitleridir. Bunlardan Nahita(Niğde İlimizin eski adı) erkenci çeşit olup 80-90 günde hasat olgunluğuna gelmektedir. Bu çeşidimiz yazlık olarak değerlendirilmektedir. Bu çeşidimiz esasen 1,5 ay önce hasat olgunluğuna geldi. Ama biz bu çeşidimizi bütün çeşitleri beraber hasat edelim çiftçilerimize ve basına tanıtalım diye özellikle hasat etmedik. Çağlı, Nam, Ünlenen ve Leventbey ise orta erkenci bir çeşit olup 91-110 günde hasada gelmektedir. En son Onaran çeşidimiz ise geçci bir çeşit olup 120 günde hasada gelmektedir. Bu çeşit kışlık olarak değerlendirilmektedir.

  Bizim buradaki amacımız bu çeşitleri çiftçilerimize tanıtmaktır. Şuan bu tohumluklar çoğaltılma aşamasındadır. Çiftçilerimize yerli patates çeşitleri ile ekim ve üretimini yapmalarını tavsiye ediyoruz. Önümüzdeki yıllarda çiftçilerimiz, bu çeşitlerimizi tohumluk satan firmalardan temin edebilirler." Dedi.

  Daha sonra patates çeşitleri hasat edilerek çiftçiler ve basın mensuplarına gösterildi